Kan een dieselmotor ook omgebouwd worden naar CNG?

Wij bouwen ook dieselmotoren om naar CNG. Dit kan zowel voor gewone personenwagens, lichte vracht auto’s als voor grote vrachtwagens. Bij een motor met benzine kan je 100% op CNG rijden (alleen het starten is op benzine). Bij een dieselmotor verbruik je minimaal 30% diesel en dus maximaal 70% CNG. Er wordt dus gewerkt met een mix. De verhouding diesel/CNG hangt af van waar en hoe u rijdt. Het meeste rendement haalt u bij een deelbelasting van de motor. In de praktijk zal je dus niet aan 70% komen, veel hangt af van de chauffeur.

Rekenvoorbeeld uit de praktijk met LPG (voor CNG volgt nog):

Enkele andere voorbeelden uit de praktijk met personenwagens en bestelwagens:

Het percentage dat verbruikt wordt aan gas hangt sterk af van de belasting van de motor. Bij een zeer lichte belasting of een zeer zware belasting zal u weinig gas verbruiken en vooral diesel. Bij een gemiddelde belasting haal je het meeste rendement.

Bij een diesel-mix tank je dus zowel gas (CNG of LPG, afhankelijk van het systeem die we monteren) als diesel.

Het onderhoud kan u blijven laten uitvoeren bij uw normale garage. Alleen voor het onderhoud van de gasinstallatie (elke 20.000 km) kom je langs bij ons.

Fiscaal voordeel: het systeem met dieselmix geniet helaas geen fiscale voordelen, er is dus geen vrijstelling van de BIV of van de verkeersbelasting.

Voor de lage emissiezone wordt een voertuig met een dieselmix aanzien als een voertuig op diesel, hier maakt dit dus ook geen verschil.

Hierbij enkele rekenvoorbeelden met vrachtwagens en traktoren:

Voorbeeldberekening met CNG + diesel

De verhouding is maximaal 70% CNG en 30% diesel.

Dit zijn echter optimale omstandigheden en worden alleen bereikt op momentopnames.

In de praktijk ligt het dieselverbruik meestal ergens tussen 30 en 50 procent.
Je haalt het meeste percentage CNG als je een constante snelheid rijdt (liefst geladen). Bij het optrekken en op stationair toerental verbruik je vooral diesel.
Omdat het verbruik te veel afhangt van de rijweg van de chauffeur (en ook van de rijstijl) is het moeilijk om een exacte voordeelberekening te maken voor een diesel.

Snelle berekening in een negatief scenario waarbij het verbruik ligt op 30% CNG. Ik ga uit van een verbruik van 10 liter diesel op 100 km.

Op CNG verbruik je 30% CNG + 70% Diesel:
3 liter diesel wordt dan 0.6*3= 1.8 kg CNG
7 liter diesel blijft diesel
1.8 kg CNG kost +/- 1.8 euro (1€/ kg), 3 liter diesel kost +/- 4 euro (bij een prijs van 1.33€/liter). 4-1.8=2.2 euro besparing.
Omgerekend bespaar je dus 2.2 euro per 100 kilometer.
Bij 600.000 km verdien je 13200 euro.

Berekening bij een positief scenario:
Bij een verbruik 50% CNG + 50% diesel bij een verbruik van 10 liter diesel.
5 liter diesel wordt dan 0.6*5=3 kg CNG
5 liter diesel blijft diesel
3 kg CNG kost +/- 3 euro (1€/ kg), 5 liter diesel kost +/- 6.65 euro (bij een prijs van 1.33€/liter). 6.65-3=3.65 euro besparing.
Omgerekend bespaar je dus 3.65 euro per 100 kilometer.
Bij 600.000 km verdien je 21900 euro.

Welke dieselmotoren kunnen omgebouwd worden naar CNG?

Bijna elke dieselmotor kan omgebouwd worden naar CNG. Enige vereiste is dat het gaat om een motor met directe injectie. Dit is bijna elke motor.

CNG bestelwagen? Hier zijn de opties.

Van Meenen bouwt elke bestelwagen om naar CNG.

Ook directe injectie of diesel

Tegenwoordig krijgen we veel vraag naar een bestelwagens met CNG. Hierbij enkele mogelijkheden. Op deze website spreken we alleen over CNG, maar elk model kan ook omgebouwd worden naar LPG.

Bij de kleinere bestelwagens is een Dacia Dokker erg populair. Deze heeft een 1600cc multipoint injectie en is heel goed geschikt voor CNG. Dit is gewoon de standaard versie (vanaf 7490 euro excl. BTW) en rijdt heel goed op CNG. Op ons bedrijf hebben wij deze ook aangeschaft. Ook de nieuwere motor 1300cc met directe injectie is mogelijk.

Andere mogelijkheden voor CNG:

Zoekt u een grotere CNG bestelwagen? Dan is de Volkswagen Transporter misschien iets voor u. Deze Volkswagen is beschikbaar met motorisatie 110KW en 150KW, en beide modellen zijn geschikt.

Verder kan je kiezen voor  een Amerikaanse bestelwagens zoals de GMC VAN, met goede motoren voor het rijden op CNG of LPG. Ook interessant is de RAM ProMaster. Dat is een Fiat Ducato met een Chrysler Pentastar benzinemotor, gebouwd in Mexico voor de US.

Verder kunnen wij elke bestelwagen met dieselmotor ombouwen naar CNG. Het rendement ligt hier wel lager omdat we slechts een gedeelte diesel kunnen vervangen door CNG.

CNG-verdamper Bigas gemonteerd in bestelwagen Dacia Dokker
Compacte CNG-verdamper Bigas gemonteerd in Dacia Dokker.

Dacia Dokker met CNG

Terreinwagens met CNG

Terreinwagens met CNG

Volgende modellen zijn populair voor ombouw naar CNG:

MITSUBISHI OUTLANDER PHEV 4X4
GC3W MOT.4B12 99KW
08/2018 tot heden, Benzine Hybride
100% aftrekbaar dus zeer voordelig voor zelfstandigen.

TOYOTA RAV4 2.0 VVT-i 4X4
ZSA44 M.3ZR-FAE 112KW
01/2016 tot heden, Benzine
De nieuwe versie 2.5 Hybride kan niet worden omgebouwd naar CNG. Dit is een directe injectiemotor waar nog geen kit voor ontwikkeld is.

LADA NIVA 1.7 INJ.KAT. 4X4
MOT.21214 1690CC 59KW
01/1995 tot heden, Benzine

DODGE RAM 1500 HEMI V8 4X4
MOT. 5654CC 295KW
03/2013 tot heden, Benzine

Suzuki NEW Jimny 1.5L VVT
Motor K15B 1462CC 75KW
Nieuw model 2019, Benzine

Waar kan de CNG-tank gemonteerd worden?

CNG-tanks zijn altijd cilindervormig. Een ringtank in de vorm van een wiel is niet mogelijk (zoals bij LPG wel het geval is). Op de plaats van het reservewiel kunnen er vaak  meerdere tanks gemonteerd worden. Bijvoorbeeld, bij de SsangYong Tivoli XLV monteren wij 3 tanks met een waterinhoud van elk 30 liter (in totaal 90 liter dus – je kan hier ongeveer 15 kg CNG in tanken).
In andere gevallen wordt er gekozen voor één grote tank in de koffer. Meerdere grote tanks zijn ook mogelijk uiteraard. Dit is de goedkoopste oplossing. De tankmogelijkheden worden best bekeken als je komt met het voertuig zelf.

Vervalt mijn garantie op de auto na ombouw naar CNG?

In principe heeft u steeds 2 jaar wettelijke garantie op de auto. De fabrikant kan niet zomaar garantie weigeren omdat een CNG-installatie gemonteerd is, hij zal ook een oorzakelijk verband moeten aantonen tussen de schade en de gemonteerde CNG-installatie. Wat betreft de contractuele garantie (garantie die de fabrikant meer geeft dan wat wettelijk verplicht is), daar kan de fabrikant wel extra voorwoorden stellen om zijn garantie te doen gelden.

U kan bij ons een extra verzekering afsluiten om u in te dekken voor het geval de fabrikant de garantie op uw auto weigert. Contacteer ons voor de prijs en de voorwaarden.

Overschakelen benzine-CNG automatisch?

Vraag van klant:
Schakelt de auto automatisch over op cng terwijl men aan het rijden is of moet men op een knop drukken om over te schakelen van benzine naar cng?
Het overschakelen gebeurt inderdaad automatisch. Als de tank leeg is schakel je automatisch terug over naar benzine.
Als je bij ons de auto laat ombouwen naar CNG, behoud je nog de volledige benzinetank, waardoor je jouw autonomie volledig behoudt op benzine.
Bij veel voertuigen welke af-fabriek uitgerust zijn met een CNG-installatie, heb je maar een zeer beperkte autonomie op benzine (met een mini-benzinetank).

Inhoudsaanduiding CNG-tank

Vraag van klant:
Is er een mogelijkheid om een meter/aanduiding van cng tank inhoud te zien op het dashboard van de auto zodat men kan weten hoeveel cng hij nog in zijn wagen heeft? Of is het enkel installatie zonder zo’n meter op het dashboard?
Wij monteren een schakelaar met geïntegreerde inhoudsaanduiding. Als de tank vol is branden er 5 groene leds. Als de tank leeg is of op reserve staat brandt er één rode led.
Onderaan de schakelaar heb je rechts de aanduiding “benzine” en links de aanduiding “CNG”. Zo kan je zien op welke brandstof je rijdt.

Is mijn auto geschikt voor CNG?

Bijna alle voertuigen kunnen worden omgebouwd naar een cng auto.

Benzinemotoren met indirecte injectie: een CNG-installatie is zo goed als altijd mogelijk.
Zolang er voldoende plaats voor de tank maken wij er een cng auto van. Ook stroomgeneratoren, tractoren, heftrucks en vrachtwagens kunnen ook uitgerust worden met een CNG-installatie.

Benzinemotoren met directe injectie: een CNG-installatie is mogelijk in zo goed als alle 4 cilinder motoren, zolang de motor niet werkt met benzineinjectoren van het type piëzo (piëzo injectoren vind je terug in de duurdere modellen van BMW en Mercedes).
Voor 6 en 8 cilinder motoren met directe injectie hebben wij nog geen kits ontwikkeld.

Dieselmotor
Dieselmotoren kunnen worden omgebouwd maar alleen met een “mix” (tot tot 70% CNG, de rest blijft diesel). Zowat alle dieselmotoren met de euro 5 of euro 6 norm kunnen worden omgebouwd.